Kuinka kehittyä hyväksi soittajaksi?

Moni nuori musiikinharrastaja saattaa kuvitella, että musiikkiharrastus ja erityisesti bänditoiminta tuo mukanaan muiden osoittamaa ihailua, mainetta ja mammonaa. Moni ei välttämättä tule juuri lainkaan ajatelleeksi, kuinka paljon työtä huipulle pääseminen kuitenkin vaatii. Aivan ensimmäiseksi se vaatii huippuhyvää soittotaitoa – ja konemusiikin osalta erinomaista taitoa luoda elektronista musiikkia. Ja vaikket huipulle tähtäisikään, haluat varmasti kehittyä soittajana. Kuinka sitten kehittyä hyväksi soittajaksi? Lue vinkkimme seuraavista kappaleista!

Harjoittelemalla

Usein sanotaan, ettei kukaan ole seppä syntyessään eikä kukaan ole myöskään muusikko syntyessään. Hyväksi soittajaksi kehittyminen vaatiikin runsaan määrän harjoittelua. Harjoittele, harjoittele ja harjoittele. Ota tarvittaessa soittotunteja ja kysy neuvoja kokeneemmilta harrastajilta. Hyödynnä myös koulusi tai oppilaitoksesi musiikkitunteja, jos vielä olet koulussa tai opiskelet.

Kuuntelemalla

Kuuntele monipuolista musiikkia eri genreistä. Pikkuhiljaa huomaat, kuinka oma musiikkikorvasi kehittyy ja saatat saada toisten teoksista uusia ideoita. Käy konserteissa ja musiikkialan tapahtumissa ja ime itseesi tietoa sekä uusia ideoita. Opit pian huomaamaan millaiset asiat musiikissa mielestäsi toimivat ja millaiset taas eivät ja voit helposti käyttää näitä oivalluksia oman musiikkisi kehittämiseen.

Katsomalla

Katso runsaasti taltiointeja erilaisista musiikkialan tapahtumista ja konserteista ja käy konserteissa sekä musiikkialan tapahtumissa mahdollisuuksien mukaan myös paikan päällä – ime itseesi tietoa sekä uusia ideoita. Katsomalla kokeneempien soittajien esiintymistä voit saada uusia ideoita ja vinkkejä myös omaa esiintymistäsi silmällä pitäen. Älä kuitenkaan pyri imitoimaan toisten tyyliä, vaan pyri luomaan täysin oma, ainutlaatuinen tyylisi, johon voit ottaa ainoastaan vaikutteita muilta.

Lukemalla

Moni varmasti muistaa iskulauseen, jonka mukaan lukeminen kannattaa aina – se kannattaa tässäkin tapauksessa. Kannattaakin lukea runsaasti alan kirjallisuutta sekä alan lehtiä. Niistä voi löytää runsaasti uusia vinkkejä ja ajatuksia. Varsinkin alan ammattilehdissä käsitellään usein alan ajankohtaisia aiheita mielenkiintoisella ja ytimekkäällä tavalla. Lukemalla näitä lehtiä pysyt helposti kärryillä siitä mikä milloinkin on ”in” ja mikä ”out” ja millaiset asiat herättävät alalla keskustelua.

Keskustelemalla

Osallistu rohkeasti alalla käytävään keskusteluun. Pyri löytämään samanhenkistä seuraa ja ellet sellaista helposti ”oikeasta elämästä” löydä, käytä hyödyksesi nettiä ja solmi uusia suhteita online. Netin keskustelupalstoilta voit lukea esimerkiksi toisten käyttäjien kokemuksia vaikkapa erilaisista konemusiikin tekoon tarvittavista laitteista. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei kaikkea netissä lukemaansa pidä sinisilmäisesti uskoa. Varsinkin, jos palstalla voi esiintyä nimettömästi, voivat käyttäjät sanoa jotakin sellaistakin, mikä on täysin totuudenvastaista. Kannattaakin miettiä keskustelijoiden motiiveja. Tämän lisäksi kannattaa itsekin muistaa noudattaa netikettiä ja kirjoittaa nettiin vain sellaista, minkä voisi sanoa kenelle tahansa suoraan vasten kasvoja. Valitettavan usein juuri anonyymiteetti saa ihmiset sanomaan sellaisiakin asioita, joita he eivät ”oikeassa elämässä” kehtaisi sanoa suoraan toiselle. Parhaimmillaan netin keskustelupalstat ovat kuitenkin oivallinen keino jakaa ja saada kokemuksia. Hyödynnä myös muilta harrastajilta saamasi palaute äläkä pelästy kaikkea negatiivista palautetta – rakentava palaute voi auttaa sinua kehittämään itseäsi ja esiintymistäsi!

Kokeilemalla

Kokeile rohkeasti uusia asioita! Jos joku kokeilemasi asia ei toimikaan, ei se haittaa – soittaminen ei kuitenkaan lopulta ole niin kovin vakavaa. Kokeilemalla rohkeasti uusia asioita, saatat löytää aivan uudenlaisia, entistä parempia ideoita, mutta ellet uskaltaudu koskaan kokeilemaan mitään uutta, jämähdät paikallesi, etkä kehity toivotulla tavalla. Yrityksen ja erehdyksen kautta oppiminen on eräs tehokkaimmista tavoista oppia! Ei aivan turhaan sanota, että ellet koskaan tee virheitä, on se osoitus ainoastaan siitä, ettet tee yhtään mitään – virheet kuuluvat elämään ja niistä voi ja pitää ottaa opiksi.

Yhteenveto

Kuten jo edellä todettiin, vaatii hyväksi soittajaksi kehittyminen runsaasti harjoittelua eikä se tapahdu hetkessä. Kannattaakin hyödyntää monia aisteja ja mahdollisuuksia oman soittotaidon kehittämisessä: harjoittele, kuuntele, katso, lue, keskustele ja kokeile!