Miten voin perustaa oman bändin?

Moni musiikinharrastaja haaveilee jo harrastuksensa alkuvaiheessa perustavansa oman bändin. Tämä on aivan mahdollista myös konemusiikkia harrastavalle. Mistä sitten lähteä liikkeelle? Ellei sinulla jo ole tuttavia tai ystäviä, jotka ovat kiinnostuneita samasta aiheesta, on tietysti aivan ensimmäiseksi löydettävä bändikaverit. Tämän vuoksi kannattaakin osallistua lähialueilla järjestettäviin alan tapahtumiin sekä osallistua netissä käytävään alan keskusteluun.

Monesti koulun tai oppilaitoksen musiikin- tai taideaineiden opettaja voi olla hyvä yhteistyötaho – ehkä hänellä on oivallisia kontakteja tai muita ideoita. Ehkä hän antaa teidän harjoitella soittamista koulun musiikkiluokassa tai ehkä hän jopa lähtee valmentamaan teitä. Jos aiot harrastaa ja tehdä konemusiikkia on tärkeää hankkia tätä varten oikeanlaiset välineet. Tutustu tarjolla oleviin laitteisiin ja mieti, millaiset laitteet tarvitset omaa käyttötarkoitustasi silmällä pitäen ja millaisiin laitteisiin budjettisi riittää. Kannattaa tarvittaessa kysyä neuvoja asiantuntevalta myyjältä sekä kokeneilta harrastajilta.

Osa kirjastoista tarjoaa, ehkä hieman yllättäen, tiloja, joissa bändit voivat harjoitella. Ne saattavat tarjota myös bändiohjausta sekä soittimia. Kannattaa kysellä, olisiko tarjolla myös konemusiikin tekemiseen sopivia laitteita. Näin pääsisit kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja ennen omien laitteiden ostamista.
Ellei omasta kirjastosta löydy sopivia harjoittelutiloja, voi sopivien tilojen löytäminen tuottaa hieman enemmän päänvaivaa. Kannattaa kuitenkin lähteä etsimään tiloja ennakkoluulottomasti – kysellä tuttavilta, ystäviltä ja sukulaisilta sekä siltä musiikinopettajalta. Jos ei tälläkään keinoin tärppää, kannattaa kysellä kirjaston lisäksi asukaspuistoista sekä nuorisotiloilta. Ellei vieläkään tärppää, kannattaa laittaa ilmoitus sekä nettiin että lehteen. Monilla verkkosivustoilla ilmoittaminen on täysin maksutonta, siitäkin huolimatta, että ne tavoittavat suuren määrän käyttäjiä.

Some käyttöön!

Jos olet jo perustanut oman bändin, on sosiaalinen media oiva keino saada sille näkyvyyttä. Jos olet innokas kirjoittaja, perusta bändillesi vaikkapa oma blogi ja ota sen kautta osaa muiden alan harrastajien parissa käytävään keskusteluun. Luo bändillesi myös omat Facebook-sivut. Vaikkei faneja vielä olisikaan oman äidin lisäksi juuri muita, voi Facebook tuoda bändille yllättävänkin paljon faneja.

Youtube on hyvä kanava, jos haluatte jakaa omia musiikkivideoitanne – Youtuben kautta ne ovat helposti saatavilla ja kuunneltavissa. Kannattaa kuitenkin pohtia tarkkaan millaista sisältöä Youtubessa julkaisee – jos videot ovat kovin laaduttomia, voivat ne tuoda bändille enemmän negatiivista kuin positiivista huomiota. Jos olet hyvä kuvaamaan, voi Instagram olla oivallinen väylä kertoa bändinne tarinaa kuvin. Myös Pinterest tai Twitter saattavat sopia ilosanomanne kertomiseen.

Sosiaalisen median käyttö on nykypäivää ja kannattaakin huomioida sen tarjoamat runsaat mahdollisuudet oman toiminnan esiintuomisessa. Jos kirjoitat blogia, kannattaa opetella ainakin SEO-optimoinnin alkeet, jotta blogi saavuttaisi näkyvyyttä hakukoneiden hakutuloksissa. Moni aloitteleva bloggaaja tuntuu pelästyvän kuullessaan sanan SEO-optimointi ja ajattelevan, että kyseessä täytyy olla jotakin aivan mahdottoman vaikeaa ja hankalaa, vaikka totuus on se, että jo melko pienillä toimenpiteillä voi olla vaikutusta. Jos sen sijaan haluat SEO-optimoida sivustosi ammattimaisesti, vaatii tämä jo enemmän ja saatatkin joutua turvautumaan ammattilaiseen.
Sosiaalisen median kanavia kannattaa kuitenkin käyttää rohkeasti hyödyksi. Niiden avulla voi saavuttaa nopeasti uskomattoman suuren yleisön. Leikittele postauksissasi ja pyri herättämään lukijoissa uusia ajatuksia. Pyri tuomaan esimerkiksi alan ajankohtaiseen keskusteluun uusia näkökulmia, jotka saattaisivat kiinnostaa lukijoitasi. Pidä myös huolta siitä, että käyttämäsi kuvat ovat laadukkaita ja mielenkiintoisia. Kannattaakin opetella SEO-optimoinnin ohella myös kuvankäsittelyn alkeita.

Sosiaalinen media on oivallinen tapa brändätä bändinne – mutta tämä vaatii jonkin verran taitoa. Pyri katsomaan postauksiasi ikään kuin ulkopuolisen silmin ja mieti, millaisen kuvan ne antavat teistä täysin ulkopuoliselle lukijalle.